Fotografi guide för nybörjare

Vad är fotografi? Fotografi är konsten att skapa bilder genom att fånga ljus. Bilderna spelas in, antingen elektroniskt med sensor, eller kemiskt med film, och sedan skrivs ut, projiceras eller spelas in.

Vilken typ av kamera ska man börja fotografering med? Fotografins världen är fylld med massor av unik terminologi. För en nybörjare kan det vara riktigt skrämmande. Dessutom finns det otaliga olika typer av fotografering du kan prova. Beroende på vad du håller på med kanske du vill ha olika typer av utrustning.

Vårt råd är att börja med en mer allmän inställning och ta dig tid att upptäcka vad du tycker om. Därifrån kan du uppgradera eller komplettera din kamera. Här är några saker att tänka på när du letar efter din första kamera:

Leta efter DSLR och spegelfria kameror
Dessa kan köpas med separata kamerahuset och linser, vilket kan spara pengar. Linspaket är också ofta tillräckligt bra för att uppnå många grundläggande bilder du kanske vill skapa.

Gå inte över gränsen
Det finns så många saker som behöver fångas med 12 bps, så håll det enkelt tills du är redo att specialisera dig.

 

Kamera-tillbehör och utrustning: Själva kamerahuset är bara början. Att använda olika linser, redskap och efterbehandlingsprogram är några sätt att maximera kamerans potential. Innan du kastar pengarna på en ny kamera, se till att du utforskar alla dina alternativ i det du redan har.

Förstå hur kamera fungerar i 3 steg

1. Aperture eller bländare avser diametern på hålet inuti linsen. Ändring på bländare ändrar hålets storlek mer eller mindre. Ljus på kameran påverkar också djupet på den slutliga bilden. Bländarvärde brukar man kalla för ett snabbt objektiv och ett objektiv med högt bländarvärde brukar man kalla för ett långsamt objektiv. Ett lågt bländarvärde ger möjlighet att fota med lågt skärpedjup, det vill säga att motivet är isolerat från bakgrunden som är ur fokus. 

2. Shutter speed eller slutartid. Är den tid som sensorn i kameran är exponerad för ljus. Detta värde är specificeras oftast i formen “1/250” och innebär att slutaren är öppen 1/250 s för varje bild som tas. Slutartiden kan verka onödig att känna till, men det är faktiskt viktigare än man tror. Det finns nämligen en hel del man kan påverka hos en bild genom att ändra slutartiden.

3. ISO, eller International Organization of Standardization ISO är ett mått på ljuskänsligheten hos kamerans sensor. Sensorn fångar upp ljuset och styrs av ISO. Ju högre ISO, desto känsligare blir det.